Altijd op de hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Het begin; een eeuwenoud bijzonder verhaal

Blog Karin Morskieft-Venhuis

En dan is het ineens januari 2019! Nog een kleine honderd dagen totdat de eerste voorstelling van De Strijd voor u zal worden opgevoerd. Vorige jaar maart kwam ik met de Passiespelen in aanraking door een oproep voor acteurs. April 2018 heb ik auditie gedaan voor de rol van Maria Magdalena, maar met mijn ‘huis-tuin en keuken toneel’ kon niet tippen aan de mensen die uiteindelijk geselecteerd zijn. Gelukkig waren er nog veel meer mensen nodig, zonder tekst, maar met een belangrijke bijdrage aan de voorstelling: ‘het volk.’ Doordat het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth mij in deze tijd nog inspireert, heb ik besloten om ondanks dat ik niet voor een grote rol in aanmerking kwam, toch mee te doen aan deze theaterproductie.

Via een blog wil ik u op de hoogte houden van mijn eigen ervaringen in aanloop naar de voorstellingen. Mijn naam is Karin Morskieft-Venhuis (45) ben getrouwd met Wim en samen hebben we drie kinderen. Myrthe (16), Arthur (14) en Thom, (11). Wij wonen in het prachtige gelegen buurtschap Oele, gelegen tussen Hengelo en Beckum. Ik werk vier dagen per week als godsdienstdocent bij Christelijke Scholengemeenschap Het Noordik in Almelo. Met veel enthousiasme en passie geef ik godsdienstlessen aan eerste- en tweedejaars vmbo-leerlingen. Voor mij als docent is het elke dag weer een uitdaging om jongeren van verschillende levensbeschouwelijke achtergronden gevoelig te maken voor onderwerpen die te maken hebben geloof en religie. Mijn ervaring is dat de meeste jongeren wel zeker bezig zijn met zingeving en het opbouwen van een eigen identiteit in het kader van levensbeschouwelijke vorming. Naast het lesgeven houd ik mij ook bezig met de christelijke identiteit van Scholengemeenschap Het Noordik, een onderwijsinstelling met vier vestigingen: twee in Almelo, één in Vriezenveen en één in Vroomshoop. Vorm en inhoud geven aan ‘het christelijke’ van de school anno 2019.

Eén van mijn hobby’s is toneelspelen. Heerlijk om me letterlijk te kunnen verplaatsen in een ander. Schmink en kleding zorgen ervoor dat er ook echt een ander persoon op het toneel staat. Voor mij de magie van het theater.

In 2017 ben ik afgestudeerd aan de Theologische Hogelschool Windesheim in Zwolle als docent godsdienst/levensbeschouwing. Christelijke theologie; het nadenken en bespreekbaar maken van God en zijn zoon Jezus Christus vind ik uitermate boeiend. Zoals u wellicht kunt nagaan komen in De Strijd veel van mijn interesses samen.

Wat inspireert mij om bezig te zijn met een eeuwenoude verhaal over een man die letterlijk en figuurlijk met een kruis gelopen heeft door de straten van Jeruzalem? Dit verhaal komt uit de Bijbel, wat nog altijd het meest invloedrijke boek ter wereld is. Dit verhaal kan mensen, ook in onze tijd nog steeds inspireren. Het lijdensverhaal van Jezus wordt doorverteld van generatie op generatie. Niet alleen meer in traditionele geloofsgemeenschappen, zoals vroeger het geval was, maar ook in diverse andere activiteiten, bijvoorbeeld de Passiespelen in Hertme. Het levensverhaal van Jezus kan mensen bezinning en troost geven in tijden van verdriet en lijden. Het houdt ze als het ware een spiegel voor, waarbij het leven lang niet altijd verloopt zoals mensen dat verwachten. Jezus heeft ons een manier laten zien hoe wij kunnen omgaan met pijn en lijden. Naast zijn eigen lijdensweg bleef Jezus ook vasthouden aan zijn idealen, gericht op een rechtvaardige samenleving, waarbij ieder mens wordt gezien. Jezus kwam op voor mensen die aan de rand van de samenleving stonden, zoals bijvoorbeeld zieken, gevangen, daklozen en armen, hij was voor deze mensen een lichtpuntje in donkere, zware tijden. Jezus zag ze staan, hij raakte ze zelf aan.

Met deze inspirerende gedachten heb ik me de komende tijd een opdracht gegeven. In deze theaterproductie ga ik de rol van een arme vrouw spelen, die aan de kant staat en niet meetelt in de samenleving. Zonder tekst, alleen door onderdeel van een groter geheel te zijn, ‘het volk.’ In de grote groep wordt deze vrouw niet eens opgemerkt en dan staat er plotseling een man op. Het moet een lichtpunt aan de horizon zijn, hoop op betere tijden.

Binnenkort is de tweede speelzaterdag voor figuranten. Het script heb ik inmiddels gelezen, het is een prachtig meeslepend verhaal geworden! In de volgende blog houd ik u op de hoogte van mijn ervaringen. Voor nu sluit ik af met een citaat en een gedicht.

“Als je openstaat voor een ander zijn bijzondere ontmoetingen minder zeldzaam dan je denkt.”

De ontmoeting

Gewoon één mens is al genoeg.

Genoeg voor een levensverhaal, iets eigens, wat uniek is.

Genoeg voor een ontmoeting die mij blik vergroot en mijn geest verruimt.

Het kan de man naast me zijn of de vrouw die net wegloopt.

Het kan mijn buurvrouw zijn of de onbekende in de stad.

Ik zou zo graag een mens ontmoeten die openstaat voor mijn verhaal.

Zal ik een bijzonder mens ontmoeten?

Die mijn diepste leert kennen.

Ik hoop het!