Altijd op de hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Geschiedenis Passiespelen

Het Openluchttheater Hertme werd in 1955 gebouwd op initiatief van pastoor Jan Veeger.

Pastoor Veeger

De ontstaansgeschiedenis van het Openluchttheater Hertme is vereenzelvigd in de persoon van pastoor Veeger, die in 1952 neerstreek in het Twentse kerkdorpje Hertme. Op zijn initiatief werden er in 1953 passiespelen opgevoerd in een weiland aan de Wetering in Hertme. Meer dan honderd toneelamateurs maken de passiespelen tot een enorm succes. Het jaar erop werd het comité Eerste Stichting Twentse Openluchtspelen opgericht; pastoor Veeger bood de ESTO een deel van het kerkbos aan als plek. Dat is de oorsprong van de rijke historie van het Openluchttheater Hertme.

In 1955 kwam het Openluchttheater gereed in het bos naast de kerk. De passiespelen worden maar liefst negen jaar lang jaarlijks opgevoerd door honderden vrijwilligers. Deze Passiespelen waren in het Nederlands en Duits. Alles stond op band en er werd alleen maar geplaybackt. Er zijn videobeelden en foto's uit de jaren '60 gearchiveerd.

2011 en 2014

In 2008 ontstond het initiatief om de spelen nieuw leven in te blazen. Na 40 jaar werd in 2011 het passiespel weer in Hertme opgevoerd in een zevental voorstellingen. In totaal woonden 8500 toeschouwers een voorstelling bij. De spelen hebben de Cogas Cultuurprijs 2011 gewonnen. Vanaf eind mei 2014 werd een tweede editie van het passiespel in Hertme opgevoerd, ditmaal waren er acht voorstellingen. Nieuw was de dubbele bezetting voor de hoofdrollen.

2019

Van 12 t/m 22 april staat De Strijd - Passiespelen Hertme zeven keer op de planken. Het is het oude verhaal in een modern jasje. Regisseur Jos Brummelhuis heeft het script ingekort en de teksten gemoderniseerd. Het toneelbeeld daarentegen blijft qua decor en kleding grotendeels trouw aan de uitstraling die het Openluchttheater zelf al heeft. Natuurlijk zitten er verrassingen in de editie van 2019. Nieuwsgierig? Bestel dan snel je ticket!