Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Powervrouwen: de zangeressen van het Afrika Festival 2019

Het programma voor het 31e Afrika Festival Hertme is compleet. Wat opvalt is dat de line-up dit jaar een behoorlijk aantal vrouwelijke zangeressen kent, de powervrouwen van het Afrika Festival 2019!  

Asmâa Hamzaoui, nu 27 jaar oud en hoofd van de groep Bnat Timbouktou, is er een van de zeldzame – en jongste – ambassadrices van de Gnawa-muziek. Al op heel jonge leeftijd heeft ze geleerd de guembri te bespelen (een traditionele bas-luit met drie snaren).

Viviola (“kostbare steen”) komt met leadzangeres Alice Bucker voor het eerst naar Nederland. . De groep wil de muziek van Benin buiten de grenzen van het land uitdragen. Grote inspiratiebron is het Orchestre Poly-Rythmo en de afrobeat van Fela Kuti.

Monica Njava is de nationale diva van Madagaskar en een van de drie sterren van Toko Telo, dat de diep gewortelde rijke muzikale tradities van het zuidwesten van Madagaskar. Op zondag 7 juli is het de beurt aan Lucibela, die met haar warme, vaste stem de klanken van Kaapverdië doorgeeft.

Desiree Basilia Diego is de leadzangeres van The Garifuna Collective uit Belize. De belangrijkste muzikant van de Garifuna-gemeenschap in Belize was Andy Palacio, die plotseling stierf in 2008. Uiteraard ontbreekt de absolute ster van het 31e Afrika Festival niet in dit rijtje: Fatoumata Diawara.

In 2010, toen nog volkomen onbekend, stond Fatoumata op het podium in Hertme. Een jaar later toen haar eerste album ‘Fatou’ uitkwam werd ze in één klap een van de grootste stemmen van Afrika. Daarna verliep haar carrière explosief; ze speelde met vele muzikanten en acteerde in de film ‘Timbuktu’. Na 7 jaar kwam haar tweede album uit ‘Fenfo’ ‘(iets te zeggen’). Haar thema’s zijn vrouwen en kinderen, ze keert zich bijvoorbeeld tegen de besnijdenis van meisjes en tegen het bleken van de huid. Ze blijft trouw aan haar Wassoulou-wortels maar betreedt tegelijk nieuwe wegen, speelt rocksolo’s op haar gitaar en zingt ook nummers van Stevie Wonder.

Fatoumata treedt zaterdagavond 6 juli.

Webshop

2021 zijn we niet gezamenlijk in Hertme. Maar om dit jaar toch een beetje een AFH weekend te vieren hebben we een webshop opgezet met toffe merchandise & meer!