Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou (Marokko)

De Gnawa leven in Marokko en zijn de afstammelingen van slaven uit gebieden ten zuiden van de Sahara die naar de Maghreb gedeporteerd werden. Ze zijn de erfgenamen van een rijke rituele en spirituele traditie die poëzie, muziek en dans combineert. De leider van de ceremonies (de ‘lilas’) die gewijd worden aan gebed en genezing, is de mâalem: de ‘muziekmeester’. Naast de nog altijd levendige sacrale tradities heeft zich de laatste decennia een meer profane tak van de Gnawa-muziek ontwikkeld.

Asmâa Hamzaoui, nu 27 jaar oud en hoofd van de groep Bnat Timbouktou, is er een van de zeldzame – en jongste – ambassadrices van. Haar passie erft ze van haar vader, de befaamde mâalem Rachid Hamzaoui. Al op heel jonge leeftijd leert ze de guembri te bespelen (een traditionele bas-luit met drie snaren) en begeleidt ze haar vader tijdens de vieringen. Traditioneel spelen de vrouwen niet tijdens de ceremonies en raken ze het instrument enkel in besloten kring aan (dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij de vrouwen van mâalem): in het openbaar optreden is nog grotendeels taboe

Sinds 2012 treedt ze op aan het hoofd van haar eigen groep, Bnat Timbouktou. Ze blijft grotendeels trouw aan de tradities wat de stijl betreft. Onderwerpen als afstanden, heimwee, het lijden, de herinnering aan het verleden van Afrika zijn alomtegenwoordig.

Asmâa Hamzaoui, guembri en zang

Aicha Hamzaoui, qraqab en zang

Soukaina Elmeliji, qraqab en zang

Lamgammah Hind, qraqab en zang