Altijd op de hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Informatie

Wat is het Afrika Festival?

Het Afrika Festival Hertme is een van de meest sprankelende festivals van Nederland! In het prachtige, groene Openluchttheater Hertme vindt al ruim 30 jaar het tweedaagse muziekfestival plaats.

Het podium waarop de artiesten optreden, ligt tegen een bosrand aan, wat het theater en de optredens een unieke en ontspannen sfeer geeft. Het festivalterrein is gesitueerd rondom het Openluchttheater Hertme. De Afrikaanse markt bevat ruim 100 stands met Afrikaanse producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding. Tevens is er een gezellig ingericht veld met verscheidene stands en cateraars, waar je kan genieten van heerlijk exotisch eten en drinken.

De eerste editie van het Afrika Festival vond plaats in 1989. Het bestuur van het openluchttheater werd destijds door de Universiteit van Groningen benaderd om een traditionele dansgroep uit Burkina Faso te laten optreden om de hoge kosten van de overkomst uit hun thuisland te spreiden. Het bestuur besloot het erop te wagen en liet de groep twee maal optreden op een warme zondag in 1989. De groep trad blootsvoets op, in stoffig zand en onder tropische temperaturen. De sfeer was zeer Afrikaans met zwetende lijven en tromgeroffel tot ver in de omtrek. Het succes was enorm. 's Avonds was er een herhaling van de voorstelling met vuren en fakkels en van heinde en verre kwam men op de tamtam af. Het festival was hiermee geboren. Het bestuur besloot er een traditie van te maken en stelde het jaar daarop een gevarieerder programma samen.

De groep trad blootsvoets op, in stoffig zand en onder tropische temperaturen. De sfeer was zeer Afrikaans met zwetende lijven en tromgeroffel tot ver in de omtrek

Het festival is in de afgelopen 33 jaar uitgegroeid tot het meest toonaangevende festival op het gebied van moderne Afrikaanse muziek. Veel artiesten die in Hertme hebben opgetreden, zijn later uitgegroeid tot absolute wereldsterren. Het festival kenmerkt zich door de ontspannen sfeer, de kwaliteit van de muziek en de exotische markt, waar mensen naast de rijke Afrikaanse cultuur ook kunnen genieten van het lekkerste eten en drinken. Meer dan 300 vrijwilligers uit Hertme en omstreken maken dit ieder jaar weer mogelijk, en ook dat is uniek! Het Afrika Festival is niet alleen bijzonder in Nederland, maar zeker ook in Europa. Want in 2013, 2014 en 2015 werden we door het toonaangevende Britse magazine Songlines verkozen tot een van de beste 25 festivals in Europa!