Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

The Garifuna Collective (Belize)

De Garifuna zijn afstammelingen van slaven die schipbreuk leden voor het Caribische eiland St. Vincent in de 18e eeuw. Ze wisten een kleine 100 jaar op het eiland te overleven en vermengden zich met de Arawak-indianen die daar woonden. De Britten die het eiland in bezit kregen besloten de hele bevolking van het eiland te deporteren naar Midden-Amerika. Er leven nog zo’n 200.000 Garifuna vooral in Belize en Honduras. Ze spreken een Arawak-taal met Afrikaanse, Spaanse en Engelse invloeden.

De belangrijkste muzikant van de Garifuna-gemeenschap in Belize was Andy Palacio. Toen Andy en het Garifuna Collective het Wátina-album uitbrachten in 2007, bracht het niet alleen de muziek van Belize op het wereldtoneel, het inspireerde ook een generatie Belizaanse muzikanten om naar hun roots te kijken. Andy stierf plotseling slechts een jaar later, maar zijn erfenis blijft bloeien en het Garifuna-collectief houdt de fakkel brandend.

De erfenis van Andy Palacio blijft bloeien en het Garifuna-collectief houdt de fakkel brandend

Bezetting

Chela Torres lead zang, percussie Mohobub Flores lead zang, schildpad-schild Sheldon Petillo lead zang, percussie Rolando “Chichiman” Sosa zang, maracas Tyrone Kelly Usher basgitaar Al Ovando ritme gitaar Sam Harris lead gitaar Denmark Flores lead garifuna drum Keenan Sabal segunda garifuna drum en Jankunu danser.