Afrika Festival Hertme: toeval vergaat niet
Hoe blote voeten en zwetende lijven al 33 jaar het stof in Hertme doen opwaaien
Het Afrika Festival Hertme is een van de meest toonaangevende festivals op het gebied van moderne muziek uit Afrika. In het prachtige Openluchttheater Hertme vindt al meer dan 34 jaar het tweedaagse festival plaats.
Het Afrika Festival ontstond ruim 34 jaar geleden min of meer toevallig. Hertmenaar John Pisano is in die tijd bestuurslid van het openluchttheater als hij per toeval een Groningse student bij zijn schoonouders ontmoet. Die vertelt Pisano dat er in het kader van een uitwisseling een traditionele dansgroep uit Burkina Faso naar Groningen komt: Logoin de Toma. Met nog een optreden in Nederland, zouden de kosten gespreid kunnen worden. John wist zijn vriend Theo in het Veld te overtuigen dat de groep naar Hertme moest en zo organiseerden ze op een warme zondag in 1989 de eerste Afrikadag. De groep trad blootsvoets op, in stoffig zand en onder tropische temperaturen. Het tromgeroffel was tot ver in de omtrek te horen en een enthousiaste, zwetende menigte danste in het zand van het Openluchttheater Hertme. 's Avonds was er een herhaling van de voorstelling met vuren en fakkels en van heinde en verre kwam men op de tamtam af. Het succes was enorm en het festival geboren.
Niet geheel toevallig zat Rob Lokin, toen 9 jaar huisarts in Borne, tijdens die eerste editie in het publiek met zijn gezin. In de jaren zeventig werkte Lokin als tropenarts in Kameroen en ontwikkelde daar een grote liefde voor Afrikaanse muziek. In 1990 biedt hij John en Theo aan om te helpen met het programmeren van de muziek. Dit gouden trio is sinds die dag de kern van de organisatie van het Afrika Festival Hertme: Rob Lokin ‘doet’ de muziek, John en Theo de rest.
De groep trad blootsvoets op, in stoffig zand en onder tropische temperaturen. Het tromgeroffel was tot ver in de omtrek te horen en een enthousiaste, zwetende menigte danste in het zand van het Openluchttheater Hertme.
Niet alleen de combinatie van moderne Afrikaanse muziek uit alle windstreken van het continent in een Twents kerkdorpje is uniek. Ook het feit dat er al 34 jaar een Afrikaanse markt wordt georganiseerd, maakt het voor veel bezoekers bijzonder. Ruim 100 stands met producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding laten je in een andere wereld wanen. Afrikaanse cateraars maken het feest compleet, want de geuren uit de keukens van Ghana tot Ethiopië komen je tegemoet.
Sinds enkele jaren is er ook voor kinderen een programma opgezet. Er wordt geschminkt, gepuzzeld, muziek gemaakt en gedanst. In alle opzichten maken jong en oud kennis met de verschillende rijke, diverse Afrikaanse culturen. Het festival kenmerkt zich door de ontspannen sfeer, de kwaliteit van de muziek en de grote warenmarkt. Maar ook het feit dat bijna 500 vrijwilligers uit Hertme en omstreken dit ieder jaar weer mogelijk maken is bijzonder. Het Afrika Festival is niet alleen uniek in zijn soort in Nederland, maar zeker ook in Europa. Bezoekers uit heel Europa reizen af naar het openluchttheater en in 2013, 2014 en 2015 verkoos het toonaangevende Britse magazine Songlines Hertme tot een van de beste 25 internationale festivals in Europa.
Het festival is in de afgelopen 34 jaar uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende festivals op het gebied van moderne muziek uit Afrika. Veel artiesten die in Hertme hebben opgetreden, zijn later uitgegroeid tot absolute wereldsterren. Onder andere Hugh Masekela, maar ook Oumou Sangaré en Youssou N’Dour maakten hun opwachting in Hertme. In 2018 werd als geschenk voor het dertigste jubileum een tweede podium toegevoegd aan het programma. Daar draaien DJ’s de nieuwste Afrikaanse beats, waardoor na 30 jaar nog steeds blote voeten en zwetende lijven het stof van Hertme doen opwaaien.