Altijd op de hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Afrika Festival Hertme: toeval vergaat niet

Hoe blote voeten en zwetende lijven al 33 jaar het stof in Hertme doen opwaaien

Het Afrika Festival Hertme is een van de meest toonaangevende festivals op het gebied van moderne muziek uit Afrika. In het prachtige Openluchttheater Hertme vindt al meer dan 34 jaar het tweedaagse festival plaats.

Het Afrika Festival ontstond ruim 34 jaar geleden min of meer toevallig. Hertmenaar John Pisano is in die tijd bestuurslid van het openluchttheater als hij per toeval een Groningse student bij zijn schoonouders ontmoet. Die vertelt Pisano dat er in het kader van een uitwisseling een traditionele dansgroep uit Burkina Faso naar Groningen komt: Logoin de Toma. Met nog een optreden in Nederland, zouden de kosten gespreid kunnen worden. John wist zijn vriend Theo in het Veld te overtuigen dat de groep naar Hertme moest en zo organiseerden ze op een warme zondag in 1989 de eerste Afrikadag. De groep trad blootsvoets op, in stoffig zand en onder tropische temperaturen. De sfeer was zeer Afrikaans met zwetende lijven en tromgeroffel dat tot ver in de omtrek was te horen. 's Avonds was er een herhaling van de voorstelling met vuren en fakkels en van heinde en verre kwam men op de tamtam af. Het succes was enorm en het festival geboren.

Niet geheel toevallig zat Rob Lokin, toen 9 jaar huisarts in Borne, tijdens die eerste editie in het publiek met zijn gezin. In de jaren zeventig werkte Lokin als tropenarts in Kameroen en ontwikkelde daar een grote liefde voor Afrikaanse muziek. In 1990 biedt hij John en Theo aan om te helpen met het programmeren van de muziek. Dit gouden trio is sinds die dag de kern van de organisatie van het Afrika Festival Hertme: Rob Lokin ‘doet’ de muziek, John en Theo de rest. 

De groep trad blootsvoets op, in stoffig zand en onder tropische temperaturen. De sfeer was zeer Afrikaans met zwetende lijven en tromgeroffel dat tot ver in de omtrek was te horen

Niet alleen de combinatie van moderne Afrikaanse muziek in een Twents kerkdorpje is uniek. Ook het feit dat er al 33 jaar een Afrikaanse markt wordt georganiseerd, maakt het voor veel bezoekers bijzonder. Ruim 100 stands met producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding laten je in een andere wereld wanen. Afrikaanse cateraars maken het feest compleet, want de geuren uit de keukens van Ghana tot Ethiopië komen je tegemoet.

Sinds enkele jaren is er ook voor kinderen een programma opgezet. Zij gaan ‘Op reis door Afrika’ en leren op een speelse en uitdagende manier over het Afrikaanse continent. Er wordt geschminkt, gepuzzeld en gedanst. In alle opzichten maken jong en oud kennis met de rijke, diverse Afrikaanse culturen. Het festival kenmerkt zich door de ontspannen sfeer, de kwaliteit van de muziek en de exotische markt. Maar ook het feit dat meer dan 300 vrijwilligers uit Hertme en omstreken dit ieder jaar weer mogelijk maken is bijzonder. Het Afrika Festival is niet alleen uniek in zijn soort in Nederland, maar zeker ook in Europa. Bezoekers uit heel Europa reizen af naar het openluchttheater en in 2013, 2014 en 2015 verkoos het toonaangevende Britse magazine Songlines Hertme tot een van de beste 25 internationale festivals in Europa.

Het festival is in de afgelopen 34 jaar uitgegroeid tot het meest toonaangevende festival op het gebied van moderne muziek uit Afrika. Veel artiesten die in Hertme hebben opgetreden, zijn later uitgegroeid tot absolute wereldsterren. Onder andere Hugh Masekela, maar ook Oumou Sangaré en Youssou N’Dour maakten hun opwachting in Hertme. In 2018 werd als geschenk voor het dertigste jubileum een tweede podium toegevoegd aan het programma. Daar draaien DJ’s de nieuwste Afrikaanse beats, waardoor na 30 jaar nog steeds blote voeten en zwetende lijven het stof van Hertme doen opwaaien.

Bekijk de foto's

Vrijwilliger worden?

Het Openluchttheater Hertme organiseert jaarlijks meerdere evenementen met dank aan vele honderden vrijwilligers. Ook vrijwilliger worden? Meld je dan aan via deze link en wie weet zien we je binnenkort bij een van onze evenementen.