Altijd op de hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De historie van het Spookhoes

Het Openluchttheater Hertme start het programma in dit nieuwe theaterjaar met een lezing over de middeleeuwse historie van het Spookhoes in Hertme.

Streekhistoricus Henk Woolderink, die al meer dan 50 jaar onderzoek doet naar de geschiedenis van Twente, vertelt op zondagmiddag 13 maart a.s. meer over het Spookhoes dat al uit 1580-1582 stamt.

Henk neemt ons mee naar de periode waarin het Spookhoes is gebouwd en aan de hand van zijn verhaal krijg je een beeld van de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en zijn bewoners. Wie waren zij en welke rol hebben zij gespeeld in Twente? Hoe werd het gebouw gebruikt en waar komt de naam ‘Spookhoes’ vandaan?

Zo staat hij stil bij Sweder van Averhagen, de oudst bekende adellijke bewoner, rentmeester van Twente in dienst van de bisschop van Utrecht. Hij vertelt over de 16e eeuwse Reformatie, waarom tijdens het Twaalfjarig bestand Oldenzaal en dus heel Twente in Spaanse handen blijft. Na de Reformatie verandert de staatsgodsdienst van rooms-katholiek in protestant. Veel katholieke edelen vertrekken dan uit de Staten van Overijssel en hun havezathes worden als gevolg daarvan ‘slapend’. De zogenaamde schuilkerken en huiskapellen ontstaan.

Kortom, het wordt een leerzame middag voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Twente, en het Spookhoes in Hertme in het bijzonder!

Klik hier voor meer informatie of het bestellen van toegangskaarten.