Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Openlucht Theater Hertme

Het best bewaarde geheim van Hertme in een bijzondere setting, Openlucht Theater Hertme heeft voelsprieten in de samenleving, anticipeert op wat er leeft in haar omgeving, is een culturele ontmoetingsplek, denkt mee en verleent ondersteuning aan initiatieven. Waarom? Omdat wij een rijk en veelzijdig (cultureel) leven in stand willen houden en uitbouwen. Wij bieden bezoekers een sfeervolle en professionele (theater)ervaring waar historie, muziek, theater en genieten samenkomen. Al je zintuigen worden geprikkeld in ons intieme, maar grootse theater in de buitenlucht. Ons aanbod vermaakt, ontroert, inspireert en motiveert. Gastvrijheid staat voorop en het verrijken van de levens van onze bezoekers centraal. Niemand verlaat onveranderd ons theater. Kunst en cultuur is er voor iedereen. Openlucht Theater Hertme koppelt menselijke nieuwsgierigheid aan de behoefte om te ontmoeten en te ontdekken. Wij bieden jong en oud een andere kijk op de wereld. Laat je verbeelding de vrije loop, ontdek Openlucht Theater Hertme en verhoog de kwaliteit van je leven. 

Het Openluchttheater Hertme

Ontstaansgeschiedenis

De ontstaansgeschiedenis van het Openluchttheater Hertme is vereenzelvigd in de persoon van pastoor Veeger, die in 1952 neerstreek in het Twentse kerkdorpje Hertme. Op zijn initiatief werden er in 1953 passiespelen opgevoerd in een weiland aan de Wetering in Hertme. Meer dan honderd toneelamateurs maken de passiespelen tot een enorm succes. Het jaar erop werd het comité Eerste Stichting Twentse Openluchtspelen opgericht; pastoor Veeger bood de ESTO een deel van het kerkbos aan als plek. Dat is de oorsprong van de rijke historie van het Openluchttheater Hertme.

In 1955 verrijst er een heus theater in het bos naast de kerk. Vrijwilligers uit Hertme en omstreken bouwen het vanaf de grond toe op en de kenmerkende Middeleeuwse stadsmuur wordt uit het karakteristieke Bentheimer zandsteen opgetrokken. Niet alleen vrijwilligers staan aan de basis van het theater, ook het Twentse bedrijfsleven steekt de helpende hand toe. In 1963 volgt de overkapping over de tribune, naar een ontwerp van de Twentse architect Jan Jans.

De passiespelen worden maar liefst negen jaar lang jaarlijks opgevoerd door honderden vrijwilligers. Vanaf de jaren zeventig worden er opera's, kindervoorstellingen en muziekshows aan de theatertraditie toegevoegd. Toch leidt het theater in de jaren tachtig een zieltogend bestaan.