Ontstaansgeschiedenis
De ontstaansgeschiedenis van het Openluchttheater Hertme is vereenzelvigd in de persoon van pastoor Veeger, die in 1952 neerstreek in het Twentse kerkdorpje Hertme. Op zijn initiatief werden er in 1953 passiespelen opgevoerd in een weiland aan de Wetering in Hertme. Meer dan honderd toneelamateurs maken de passiespelen tot een enorm succes. Het jaar erop werd het comité Eerste Stichting Twentse Openluchtspelen opgericht; pastoor Veeger bood de ESTO een deel van het kerkbos aan als plek. Dat is de oorsprong van de rijke historie van het Openluchttheater Hertme.
In 1955 verrijst er een heus theater in het bos naast de kerk. Vrijwilligers uit Hertme en omstreken bouwen het vanaf de grond toe op en de kenmerkende Middeleeuwse stadsmuur wordt uit het karakteristieke Bentheimer zandsteen opgetrokken. Niet alleen vrijwilligers staan aan de basis van het theater, ook het Twentse bedrijfsleven steekt de helpende hand toe. In 1963 volgt de overkapping over de tribune, naar een ontwerp van de Twentse architect Jan Jans.
De passiespelen worden maar liefst negen jaar lang jaarlijks opgevoerd door honderden vrijwilligers. Vanaf de jaren zeventig worden er opera's, kindervoorstellingen en muziekshows aan de theatertraditie toegevoegd.
Afrika in Hertme
In 1988 ontstond door een samenloop van toevalligheden het Afrika Festival. In het jaar dat het Nederlands elftal Europees Kampioen voetbal wordt ontstond de eerste Afrikadag in het Openluchttheater Hertme. Vrijwilligers benaderen Afrikaanse marktkooplieden in heel Nederland met de vraag of zij hun waar in Hertme willen verkopen. Zo verrijst er naast de muziek ook een gigantische Afrikaanse markt, die vandaag de dag nog steeds een van de hoofdbestandsdelen van het Afrika Festival is. Maar de belangrijkste zet van het bestuur van het theater, was het inschakelen van voormalig tropenarts Rob Lokin na de tweede Afrikadag. Met zijn kennis van de diverse Afrikaanse muziekstromingen zorgt hij vanaf 1990 voor een muzikaal topprogramma. Medio jaren negentig werd de Afrikadag omgeturnd tot een tweedaags festival en in 2024 viert het zijn 35e editie. Wereldsterren als Salif Keita, Youssou N'Dour, Oumou Sangaré en Alpha Blondy waren te zien in Hertme, velen zullen volgen.
Grootschalige renovatie
In de jaren 1990-2010 vinden er naast het Afrika Festival jarenlang salsa-weekenden plaats en trekken verschillende theatervoorstellingen kinderen met hun ouders uit de wijde omgeving aan. Buiten de hoogtepunten die de jaarlijks terugkerende evenementen bieden, kent het theater in deze decennia geen uitschieters. Wel bestendigt het theater zijn markante positie in het dorp: het is na al die jaren niet meer weg te denken. Spreekt men van Hertme, heeft men het over het theater en andersom.
In deze jaren vinden er meerdere wisselingen plaats in het theaterbestuur, dat zichzelf de uitdaging stelt tot grootschalige renovatie van het theater over te gaan. Dankzij de tomeloze inzet van vele vrijwilligers vernieuwt het theater in fysiek opzicht. Maar ook inhoudelijk dient de eerste vernieuwing zich aan. In 2010 viert het theater haar vernieuwing met een daverend concert van Marco Borsato. Twee dagen lang is Hertme stijf uitverkocht, waarmee het begin van een nieuw tijdperk is gemarkeerd.
De passie keert terug
Al in 2008 begint het bij enkele bestuursleden te broeien: zou het niet mooi zijn om na 40 jaar weer Passiespelen te organiseren in het theater? Dat lukt, de grootscheepse eigen theaterproductie keert in 2011 terug. Een zevental voorstellingen lokt meer dan 8000 bezoekers naar Hertme. In 2014 worden er zelfs acht voorstellingen uitverkocht: de passie keert daarmee definitief terug in Hertme. In 2017 volgt er opnieuw een eigen theaterproductie. Deze keer is het de beurt aan legende Robin Hood, die in een heus belevingstheater de Middeleeuwen naar Hertme haalt. Vanwege het grote succes destijds, wordt er in 2024 een vervolg gegeven aan het belevingstheater Robin Hood!
Poptempel in de open lucht
Niet alleen fysiek vernieuwt het theater, ook qua programmering gebeurt er veel. In 2013 komen Poppodium Metropool en het Openluchttheater Hertme een samenwerking overeen. Elk jaar staan tussen mei en september in twee weekenden grote artiesten op de planken. Sfeer is het toverwoord! Met grote namen als BLØF, Racoon, De Dijk en de mannen van Golden Earring is Metropool Open Air een geweldig succes gebleken. Elk jaar wordt het publiek verrast met fantastische openluchtconcerten.
't Geet hier spoken
Nee, geen reünie van Jovink & de Voederbietels. Maar de komst van een oude schuur - 't Spookhoes - naar het theaterterrein opent weer nieuwe mogelijkheden voor het Openluchttheater Hertme. De 10 bij 14 meter grote schuur diende ooit als bakhuis bij een kasteel. Later werd het gebruikt als schuilkerk, toen het katholieken verboden was zich in het openbaar te verenigen. Dankzij bijdragen van de gemeente Borne en de provincie Overijssel lukt het in 2018 om 't Spookhoes - dat op omvallen stond - te verplaatsen naar de Hertmerweg, waar het in 2019 steen voor steen opnieuw is opgebouwd.
Een vernieuwd theater zet de traditie voort
In het afgelopen decennium is er veel veranderd in het Openluchttheater Hertme. Zowel in fysieke, als in programmatische zin. Door te vernieuwen, geeft de Stichting Theater & Cultuur Hertme het theater de toekomst en kan de jarenlange theatertraditie worden voortgezet in het prachtige groen van Hertme.
Met die theatertraditie blijft het Openluchttheater Hertme een culturele ontmoetingsplek voor een zo breed mogelijk publiek. Met een rijk en veelzijdig aanbod prikkelt het theater de zintuigen van haar bezoekers. Gastvrijheid in de Twentse buitenlucht staat voorop, want kunst en cultuur is er voor iedereen.