Staying informed?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Gasper Nali

Gasper Nali met 3 meter lange Babatoni speelt meerdere keren op Zondag!

Gasper Nali ging het hele internet over met een voor hem relatief oud filmpje waarop hij zijn nummer ‘A Bale Ndikuwuzeni’ speelt. Ruim 18 miljoen views toonde de wereld hoe hij op zijn ‘Babatoni’ - een 3 meter lange zelfgemaakte basgitaar met 1 snaar - speelt. Gaspers Babatoni heeft naast de snaar, welke net zo lang is als de lengte van de snaren van een bas gitaar bij elkaar opgeteld, een koeienvel drum als resoneerbox. Zo bijzonder het instrument, zo bijzonder de muziek! Voor wie dat nog niet genoeg tot de verbeelding spreekt, tovert hij zijn hypnotiserende punk-rock sound uit de Babatoni met een stok en een leeg bierflesje…

“His music is simple but joyous, and totally infectious”.
~ Songlines Magazine

Gaspers onderscheidend Malawische afro-beats in combinatie met gezongen teksten in de Niger-congotaal Chichewa (ook wel Nyanja), komen samen tot positive upbeat melodieën. Zo wordt zijn muziek in verband gebracht met muziek van bands als New Order en Arcade Fire. In zijn gezonden teksten zitten donkerdere zwaardere boodschappen dan de muziek doet vermoeden, bijvoorbeeld over moeilijke sociale issues. Gasper leeft tegenwoordig een bescheiden leven in het dorpje Nkhata Bay aan de oevers van het Malawimeer. In Nkhata Bay speelt hij met grote regelmaat in het dorp, voor toeristen en in lokale lodges. Niks wat in Hertme niet kan, dachten wij zo! Daarom speelt Gasper op meerdere momenten op ons zondagsprogramma. Sterker nog, we hebben besloten om hem en zijn muziek een extra bijzondere podium te geven. Waar? Daar vertellen we binnenkort meer over!

"Gasper is a one man party! It’s completely impossible to stop moving – and just as impossible to stop smiling!"
~ Bandcamp Fan

Tegenwoordig is er naast de internet hit ‘A Bale Ndikuwuzeni’ (welke overigens na aanleiding van de hype opnieuw professioneel is opgenomen) veel muziek van Gasper online te vinden. In november 2018 bracht hij zijn nieuwe album “Zoona Malawi” uit in samenwerking met Amerikaans label Missisippi Records en het Zweedse label Sing a Song Fighter. Alle muziek van het album is opgenomen in de meest rauwe vorm aan het Malawimeer. Geen post-productie trucjes, gewoon Gasper, met z’n gitaar en lege bierflesje. Muzikant pur sang!

Oh, PS, er staat ook een hele leuke video online waarin Gasper uitlegt hoe je op een Babatoni moet spelen… Mocht je het thuis willen uitproberen ;-)

Gaspar Nali - How to play the Babatoni: