Altijd op de hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Win vrijkaarten voor de tentoonstelling Kemet in het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden duikt deze zomer in de wereld van muziek en gaat met de grote tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’ op zoek naar de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van Afrikaanse artiesten, zoals Fela Kuti en artiesten met Afrikaanse roots.

Hun verwijzingen naar het oude Egypte zijn uitingen van empowerment, verzet en spiritualiteit. Vaak gebruiken ze daarbij de naam die de Egyptenaren zelf aan hun rijk gaven: Kemet, ‘het zwarte land’. 

Maak kans op 3x2 vrijkaarten door een mail te sturen naar info@afrikafestivalhertme.nl onder vermelding van 'Kemet'

De winnaars krijgen voor 16 juni bericht. 

De gelijknamige expositie neemt die fascinatie onder de loep met een dialoog tussen zeventig jaar muziekgeschiedenis en de Egyptische oudheid. Ontwerpstudio AFARAI van architect Afaina de Jong maakte voor ‘Kemet’ een crossmediaal tentoonstellingsontwerp met een hoofdrol voor muziek, videoclips en platenalbums van artiesten als Beyoncé en Rihanna, Miles Davis en Sun Ra, Sugar Hill Gang en Earth, Wind & Fire. Daarnaast schitteren duizenden jaren oude Egyptische voorwerpen uit de museumcollectie. Door die te bekijken door de ogen van deze muzikanten, brengt ‘Kemet’ verhalen over het oude Egypte die in het museum niet eerder zijn verteld. ‘Kemet’ is te zien van 22 april tot en met 3 september 2023. www.rmo.nl/kemet

Waarom poseren Beyoncé en Rihanna als de Egyptische koningin Nefertiti, laat rapper Nas zich portretteren als farao Toetanchamon en staan er piramides op platenhoezen van Earth, Wind & Fire? Welke inspiratie, kracht en kennis putten artiesten uit de Afrikaanse diaspora uit het oude Egypte en Nubië?

Pakweg vijfduizend jaar geleden ontstonden in Afrika, aan de oevers van de Nijl, de oude culturen van Egypte en Nubië. De kenmerkende Egyptische kunst en hiërogliefen worden vandaag de dag door velen bewonderd maar voor veel artiesten uit de Afrikaanse diaspora heeft de oud-Egyptische cultuur een diepere betekenis:

Voor hen is de oudheid van Egypte en Nubië een betekenisvol symbool voor de oudheid van heel Afrika, en daarmee onderdeel van hun eigen identiteit. Het omarmen en claimen van die culturen verschuift de focus van het slavernijverleden van Afrika naar het inspiratievolle verleden en biedt een manier om verhalen over Afrika’s verleden te (her)vertellen vanuit dit perspectief. Daarmee maken de artiesten een historisch, spiritueel en politiek statement. Dit is de afgelopen zeventig jaar terug te zien in de muziek, teksten en beelden van vele jazz-, funk-, soul-, pop-, reggae- en rapartiesten, waaronder Miles Davis, Nina Simone, Prince, Fela Kuti, The Egyptian Lover, Erykah Badu, Nas en Frank Ocean. Ook in Nederland – bijvoorbeeld in het werk van hiphop-formatie Zwart Licht en van Pink Oculus en Ray Fuego.