Lezing: het oude Mali-rijk en zijn muzikale erfenis
Misschien is het je opgevallen: het 35e Afrika Festival Hertme telt maar liefst vijf groepen uit Mali: Salif Keita, Tartit, Bamba Wassoulou Groove, Kankou Kouyaté en Ballaké Sissoko. Op zondag 9 juni om 15.00 uur organiseren we een lezing door programmeur Rob Lokin in 't Spookhoes (Openluchttheater Hertme): Het oude Mali-rijk (14e eeuw) en de muziek die daaruit voortgekomen is. De toegang is gratis.
De geschiedenis van Mali gaat terug tot in de 13e en 14e eeuw. Er ontstond een samenleving die tweehonderd jaar bloeide en daarna weer ten onder ging. Muzikanten waren belangrijk om de geschiedenis zingend te vertellen en mensen lof toe te zingen. In die tijd kwam een muziekvorm tot ontwikkeling die tot in de huidige tijd voortleeft en zijn stempel drukt op de hedendaagse muziek. Kennis van de geschiedenis van Mali is belangrijk om de hedendaagse muziek te begrijpen en op waarde te schatten.
Rob Lokin neemt je mee met beelden, geluidsfragmenten en verhalen naar die tijd, eeuwen geleden en ook naar het huidige Mali waar hij vele malen heeft gereisd. Tijdens zijn laatste reis naar Mali in 2017 bezoekt hij het ‘Festival sur le Niger’ in Segou en ook het dorp Kela, dicht bij de grens met Guinée in het hart van oude Mali, waar veel muzikanten wonen. Hij ontmoet vele oude bekenden die ooit in Hertme hebben gespeeld.
Rob Lokin heeft van 1976-1980 als tropenarts in Afrika gewerkt, heeft er veel gereisd en is sinds 1991 programmeur van het Afrika Festival in Hertme.