Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Meer over Openluchttheater Hertme

In 1955 verrijst er een heus theater in het bos naast de kerk. Vrijwilligers uit Hertme en omstreken bouwen het vanaf de grond toe op en de kenmerkende Middeleeuwse stadsmuur wordt uit het karakteristieke Bentheimer zandsteen opgetrokken. Niet alleen vrijwilligers staan aan de basis van het theater, ook het Twentse bedrijfsleven steekt de helpende hand toe. In 1963 volgt de overkapping over de tribune, naar een ontwerp van de Twentse architect Jan Jans.

De passiespelen worden maar liefst negen jaar lang jaarlijks opgevoerd door honderden vrijwilligers. Vanaf de jaren zeventig worden er opera's, kindervoorstellingen en muziekshows aan de theatertraditie toegevoegd. Toch leidt het theater in de jaren tachtig een zieltogend bestaan.

In 1988 werd door toevalligheid het Afrika Festival opgericht. Het Openluchttheater werd door de universiteit van Groningen benaderd om een traditionele dansgroep uit Burkina Faso te laten optreden om de hoge kosten van de overkomst uit hun thuisland te spreiden.

Het Festival heeft inmiddels zijn dertigste editie mogen vieren en is meerdere malen verkozen tot een van de beste 25 festivals in Europa door het toonaangevende Britse magazine Songlines.

Grootschalige renovatie

In de jaren 1990-2010 werden er naast het Afrika Festival jarenlang salsa-weekenden georganiseerd en trokken verschillende theatervoorstellingen kinderen met hun ouders uit de wijde omgeving aan. Buiten de hoogtepunten die de jaarlijks terugkerende evenementen bieden, kent het theater in deze decennia geen uitschieters. Wel bestendigt het theater zijn markante positie in het dorp: het is na al die jaren niet meer weg te denken. Spreekt men van Hertme, heeft men het over het theater en andersom.

In deze jaren vinden er meerdere wisselingen plaats in het theaterbestuur, dat zichzelf de uitdaging stelt tot grootschalige renovatie van het theater over te gaan. Dankzij de tomeloze inzet van vele vrijwilligers vernieuwt het theater in fysiek opzicht. Maar ook inhoudelijk dient de eerste vernieuwing zich aan. In 2010 viert het theater haar vernieuwing met een daverend concert van Marco Borsato. Twee dagen lang is Hertme stijf uitverkocht, waarmee het begin van een nieuw tijdperk is gemarkeerd.

De passie keert terug

In 2008 begint het bij enkele bestuursleden te broeien: zou het niet mooi zijn om na 40 jaar weer Passiespelen te organiseren in het theater? De grootscheepse eigen theaterproductie keert terug! In 2011 zit het theater zeven keer vol en in 2014 worden er zelfs 8 voorstellingen uitverkocht: de passie keert terug in Hertme.

Van 12 t/m 22 april 2019 staat De Strijd - Passiespelen Hertme zeven keer op de planken. Het is het oude verhaal in een modern jasje. Regisseur Jos Brummelhuis heeft het script ingekort en de teksten gemoderniseerd. Het toneelbeeld daarentegen blijft qua decor en kleding grotendeels trouw aan de uitstraling die het Openluchttheater van zichzelf al heeft.

Poptempel in de open lucht

Niet alleen fysiek vernieuwt het theater, ook qua programmering gebeurt er veel. In 2013 komen Poppodium Metropool en het Openluchttheater Hertme een samenwerking overeen. Tussen mei en september staan in twee weekends grote artiesten op de planken. Sfeer is het toverwoord, de muzikanten zorgen voor de perfecte soundtrack. Met grote namen als BLØF, Racoon, De Dijk en de mannen van Golden Earring is Metropool Open Air een geweldig succes gebleken.

Een vernieuwd theater zet de traditie voort

In het afgelopen decennium is er veel veranderd in het Openluchttheater Hertme. Zowel in fysieke, als in programmatische zin. Niet alleen de eigen theaterproducties en vele renovaties zijn hier getuige van, ook een hele nieuwe huisstijl past bij dit tweede leven. Door te vernieuwen, geeft de Stichting Theater & Cultuur Hertme het theater de toekomst en kan de jarenlange theatertraditie worden voortgezet in het prachtige groen van Hertme.

Met die theatertraditie blijft het Openluchttheater Hertme een culturele ontmoetingsplek voor een zo breed mogelijk publiek. Met een rijk en veelzijdig aanbod prikkelt het theater de zintuigen van haar bezoekers. Gastvrijheid in de Twentse buitenlucht staat voorop, want kunst en cultuur is er voor iedereen.