Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

VOTIA

Votia! Zo luidt de artiestennaam van Marie-Claude Lambert-Philéas en haar muzikale gezelschap, als eerbetoon aan de moeder van Marie-Claude's. Haar uit Madagaskar afkomstige moeder groeide op in een familie van muzikanten die "Maloya" van generatie op generatie overbracht. Marie-Claude Lambert, zelf afkomstig van het Franse overzees departement Réunion, begon haar muziek carrière bij verschillende groepen. Zo vergezelde ze veel haar vader Gramoun Lélé op het podium, en zong ze bijvoorbeeld ook in het koor van de groep Didi, dat zang toevoegde aan de muzikale projecten van haar broer, Urbain Philéas (Groove Lélé). Ze had lang voor anderen kunnen blijven zingen, vooral in deze krachtige setting, maar Marie-Claude koos ervoor om een muziek te gaan schrijven en later haar eigen groep te starten; VOTIA!

Afbeelding: Eric Deguin | Flickr.com

Ook nu omringt ze zichzelf op het podium met familieleden. Haar man, Fabrice Lambert, en ook haar kinderen staan vaak samen op het podium met Marie-Claude. Daarnaast treed ze met nog veel meer getalenteerde muzikanten op. De pijn die ze leed door het verlies van haar ouders en vervolgens van haar dochter in de jaren 2000, wordt weerspiegeld in sommige van haar teksten, alleen gekalmeerd door de muziek. Gedragen door haar zachte en charismatische stem, zijn de teksten van Marie-Claude intiem en gaan ze over liefde, rouw en geliefden, evenals over de overledenen. De zangeres brengt gevoelens over via haar Maloya, met blues en Indiase en Afrikaanse muzikale invloeden.

In november 2016 werd het eerste album van de groep, Ansoumak, uitgebracht, waarmee het publiek kennis kon maken met een unieke wereld, overstegen door het ritme van de Maloya en door de gevoelige poëzie en levendige persoonlijkheid van Marie-Claude. Dit alles is dus live te bewonderen op zondag 5 juli in Hertme!

Afbeelding: Eric Deguin | Flickr.com