Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Samba Touré - Mali

Aanstekelijke Songhaï muziek uit Mali

Samba Touré wordt door velen beschouwd als de beste gitarist van Mali. Hij groeide op in de regio van Timboektoe en is de muzikale erfgenaam van de legendarische Ali Farka Touré, de in 2006 overleden ‘koning van de woestijnblues’.

Na de succesvolle release van het album Wande (Glitterbeat, 2018) dat de top van de wereldmuziek-lijsten haalde, gevolgd door een geweldige Europese toernee tijdens de lente van 2019, is Samba weer de studio in Bamako ingedoken om een meer ‘traditioneel’ en akoestisch album op te nemen, een terukeer naar zijn muzikale roots, in Timboektoe-stijl. In 2021 is zijn album Binga uitgekomen.

Nadat hij op zijn laatste 3 albums: Albala in 2013, Gandadiko in 2015 en Wande in 2018 zijn eigen, originele stijl mixte met westerse en Amerikaanse blues-invloeden, voelde Samba de noodzaak weer terug te keren naar zijn eigen originele wortels, namelijk Songhaï muziek. Deze stijl wordt te makkelijk als ‘woestijnblues’ geafficheerd, terwijl dat label zo veel stijlen en artiesten omvat waar nauwelijks verbanden tussen zijn. Songhaï muziek heeft zijn eigen kenmerken en codes die Samba graag wil laten horen aan zijn publiek.

Het nieuwe album wordt gepromoot met een nieuw tournee in trio format: naast Samba Touré ook nog de ngoni-maestro Djimé Sissoko en de geweldige en krachtige Souleymane Kane op percussie. Samba presenteert niet alleen zijn akoestische muziek, maar zal ook zijn beste electrische nummers van zijn voorgaande platen ten gehore brengen.

Line-up:

Samba Touré – gitaar, vocals

Djimé Sissoko - ngoni, tamani

Souleymane Kane - kalebas