Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Mokoomba – Zimbabwe

In 2010 gaf Mokoomba in Hertme zo’n spetterend optreden dat we ze graag nog een keer terug wilden op het podium. Dit jaar gaat dat eindelijk weer lukken en zullen zij de eerste festival dag afsluiten op zaterdag. Dat is wel aan ze toevertrouwd, want ze hebben een enorme energie op het podium.

Ze stonden in Hertme toen ze nog relatief onbekend waren, want daarna zijn ze echt doorgebroken. Ze hebben sindsdien drie albums uitgebracht en opgetreden in meer dan 40 landen wereldwijd, op grote festivals waaronder Roskilde in Denemarken, Sziget in Hongarije en het Gnawa festival in Marokko. In eigen land zijn ze een van de meest populaire bands, en ze hebben samengewerkt met grote sterren zoals Hugh Masekela en Baaba Maal.

Hun derde album “Luyando” is een wat ​​rauwer, akoestisch album dan hun eerdere rockband-georiënteerde platen. De nummers zijn geworteld in de lokale tradities en het leven in hun geboorteplaats Victoria Falls, een stad aan de Zambezi-rivier, vernoemd naar de spectaculaire Victoria Falls. Het woord “mokoomba” betekent dan ook diep respect voor de rivier. Toen de band voor het eerst de muziekscene betrad, veroverde hun mix van traditionele ritmes en hedendaagse Zimrock het land. Mokoomba brengt een unieke sound met een mix van Sungura, Reggae en Dancehall, Urban en Afro Jazz bands.

“Luyando” betekent moederliefde in Tonga, een taal die wordt gesproken door de oorspronkelijke bewoners van de Zambezi-vallei in zuidelijk Afrika. De nummers op dit album gaan over een verdwijnende wereld van tradities die vroeger centraal stonden in de Tonga- en Luvale-samenleving, hun gebruiken, rituelen en zelfs het dagelijks leven. Er zijn waarschuwende en leerzame tracks zoals “Njawane”, die jonge jagers adviseert hoe te handelen wanneer ze worden geconfronteerd met een gevaarlijke leeuw. Het nummer “Kumukanda” is geïnspireerd op een Tonga-initiatieceremonie en “Mabemba” spreekt over de waarden van het Tonga-volk. Maar het album biedt ook een aantal lichtere, speelse nummers zoals “Nyaradzo”, een lied over verkering, en “Kulindiswe”, een persoonlijke klaagzang over de ontberingen van het bandleven, waardoor ze veel tijd doorbrengen ver weg van hun familie, nu ze de wereld rondreizen.

Het zal mooi zijn om ze na al die jaren waarin de band zich zo ontwikkeld heeft, weer terug te zien in Hertme.

Beluister Mokoomba op hier en hier, Spotify of Soundcloud.

Line-up:

Mathias Muzaza, lead zang

Trustworth Samende, lead gitaar

Miti Mugande, percussie

Phathisani Moyo, keyboard

Abundance Ephraim Mutori, basgitaar

Ndaba Coster Moyo, drums