Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Groupe RTD – Djibouti

Groupe RTD is de officiële radioband van Djibouti, vernoemd naar de nationale omroep Radiodiffusion-Télévision Djibouti (RTD). De Republiek van Djibouti, het buurland van Somalië, is een van de weinige landen ter wereld waar muziek het domein is van de overheid. Sinds de onafhankelijkheid in 1977 zijn bijna alle bands in het kleine land onder de hoede van de regering. Tot voor kort was het voor internationale muziekprofessionals nauwelijks mogelijk om samen te werken met de muzikanten uit het land. Tot nu toe, want het album ‘The Dancing Devils of Djibouti’ van Groupe RTD is het eerste album dat internationaal wordt uitgebracht ism het label Ostinato Records. Zij kregen toegang tot het ongelooflijk rijke muziekarchief en de muzikanten van het land.

Overdag treed Groupe RTD op bij presidentiële en andere nationale evenementen. ’s Avonds als ze ‘offduty’ zijn spelen ze op andere gelegenheden de sterren van de hemel.

De groep bestaat uit geweldige muzikanten, zoals de jonge zangeres Asma Omar, saxofoon-virtuoos en hoorn-maestro Mohamed Abdi Alto, en gitarist Abdirazak Hagi Sufi, oorspronkelijk uit Mogadishu.

Djibouti is gezegend met invloeden uit o.a. Oost-Azië, het Arabische schiereiland en India, vanwege de ligging aan de Bab El Mandeb (Poort van de Tranen), een historische handelscorridor die het Suezkanaal en de Rode Zee verbindt met de Indische Oceaan.

Djiboutiaanse muziek is een mix tussen Indiase Bollywood-zangstijlen, ongebruikelijke licks van Jamaicaanse dub en reggae, blazers geïnspireerd door het jazztijdperk van Harlem, Somalische funk en beklijvende en vrolijke synthesizer melodieën van de Rode Zee.

Met drie adembenemende zangers en maar liefst zes doorgewinterde instrumentalisten staat Groupe RTD klaar om Hertme in vuur en vlam te zetten!

Lees meer op de site van het label.

Beluister de muziek op youtube en spotify.

Line-up

Asma Omar Houssein zang

Hassan Omar Houssein zang

Mohamed Abdi Abokar saxofoon

Omar Farah Houssein drums

Abdoulkader Houssein Hande basgitaar

Mahad Daoud Mohamed keyboards

Ali Haroun Ali gitaar