Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Gasper Nali - Malawi

Met zijn 3 meter lange een-snarige Babatoni basgitaar heeft Gasper Nali het internet veroverd. Meer dan 18 miljoen mensen hebben de video's gezien waarin hij zijn springerige en aanstekelijke Afro-beats speelt aan de oevers van lake Malawi. Gasper is een eenmansband uit de Kwela traditie, die de Babatoni bespeelt met een stok en een leeg bierflesje.

Met zijn linkervoet op een kickpedaal, stampt hij het stuwende ritme op een basdrum van koeienhuid. Zijn liederen worden gezongen in de nationale taal van Chichewa, maar hoewel zijn geluid en melodieën vrolijk en positief zijn, verbeelden ze vaak donkere onderwerpen en sociale kwesties.

Gasper's muziek is aan de ene kant kenmerkend Malawiaans met beklijvende melodieën en hypnotiserende ritmes, maar wordt aan de andere kant ook vergeleken met bijvoorbeeld New Order en Arcade Fire. Zijn muziek heeft ook interesse gekregen uit de techno scene en van DJ's.

Gasper leeft een vrij bescheiden leven in het kleine stadje Nkhata Bay aan de oevers van het noordelijke Malawimeer. In zijn jonge jaren reisden hij en zijn broers met de familieband om geld te verdienen, maar tegenwoordig onderhoudt hij zichzelf voornamelijk door regelmatig shows te spelen in een nabijgelegen toeristenlodge.

Gasper Nali speelt op beide dagen verspreid over het festivalterrein.