Altijd op te hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Derek Gripper - Zuid-Afrika

Derek Gripper staat bekend om zijn baanbrekende techniek om de West-Afrikaanse kora op de gitaar op te roepen. Hij zette de complexe muziek van de Malinese koraspeler Toumani Diabaté om naar gitaar. Ook doordrenkt hij zijn interpretaties van Bach’s muziek met de taal klanken van West-Afrikaanse griots. Hij trad op met het Symmetric Orchestra van Toumani Diabaté en klassieke gitaarlegende John Williams, en toert over de hele wereld.

Sinds de twee albums met zijn gitaarbewerking van de muziek van Toumani Diabaté, ‘One Night on Earth’ (2011) en ‘Libraries on Fire’ (2016), heeft Gripper een veel breder eigen oeuvre gecreëerd. Zijn recente opnames, waaronder "A Year of Swimming" (2020) en "Billy Goes to Durban," (2021) slalommen tussen originele composities, spontane improvisaties en verwijzingen naar werken van componisten als J.S. Bach, Arvo Pärt, Salif Keita, Fanta Sacko en Baaba Maal, waardoor ogenschijnlijk ongelijksoortige tradities in een naadloze gitaarervaring worden samengebracht. Het Afrika Festival nodigt hem vooral uit voor zijn onnavolgbare gitaar-interpretaties van de Malinese kora.

Luister hier: https://www.youtube.com/watch?v=55QnOlXckOk