Altijd op de hoogte blijven!
Altijd op de hoogte van de laatste events
Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates in je mailbox!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

BIM (Benin International Music) - Benin

Het verhaal van BIM begint met een grootschalige zoektocht naar muzikaal talent in voodoocloosters, evangelische kerken en hippe clubs in Cotonou. Er werd gezocht naar muzikanten en stemmen die in staat waren de essentie van de Beninse muziek nieuw leven in te blazen, muziek met een rijke geschiedenis, die zich pas openstelde voor de wereld onder druk van slavernij en kolonisatie.

De slavenhandel in de 17e en 18e eeuw droeg bij aan de verspreiding van de voodoocultuur en haar rituelen. Hieruit ontstonden moderne muziekstromingen in Amerika: van de complexe ritmes in het noordoosten van Brazilië en de voodooswingen van Cuba (voor de rituelen van de Santería), tot aan blues en jazz in Louisiana, VS.

De regio Dahomey, het huidige Benin, stond centraal in deze muzikale vertakkingen, mede dankzij de intensieve slavenhandel in de havenstad Ouidah. Het was ook daar dat de BIM in het begin van 2018 haar allereerste concert gaf.

BIM werd opgericht door Hervé Riesen, Jérôme Ettinger, en vanuit Benin: Denis Akobebakou en Aristide Agondanou. Artiesten als Arcade Fire, Franz Ferdinand, Talking Heads en Gorillaz beschouwen Beninse muziek als een belangrijke inspiratiebron een muziekstijl die het verdient om wereldwijd gehoord, gespeeld en opgenomen te worden!

Tussen 2016 en 2018 vormde zich geleidelijk een band bestaande uit zangers, rappers, gitaristen, percussionisten en een bassist. Sommigen waren al professionele muzikanten, anderen amateurs hoewel dat onderscheid in deze context wellicht niet zo relevant is. Wat hen bindt, is hun gedeelde wens om een positieve voodoocultuur te promoten: geworteld in land en volk, en nadrukkelijk tegen elk fundamentalisme.

Hun eerste album, BIM#1, werd in 2018 opgenomen in Cotonou. Tracks als de gospeltrance van “Téoun Téoun”, de funk-groove van “Destiny” en de afrobeat van “Allons danser” (“Laten we dansen”) vertellen elk een eigen verhaal van een Benin dat zich openstelt voor de wereld. Een land waar lichamen en stemmen even krachtig als vaardig zijn, en boodschappen brengen aan zieken, gevangenen en landen in oorlog.

Met steun van Radio France, het Institut français van Benin en TV5 Monde, die hun avontuur vastlegde in de documentaire BIM Experience, kreeg de BIM bekendheid via de radio. Daarna volgden optredens in Frankrijk, Marokko, Engeland en uiteindelijk in Carnegie Hall, New York. Deze prestigieuze locatie vormde het slotstuk van hun eerste tournee, waarmee ze grenzen in programmering wisten te doorbreken en het fundament legden voor een toekomstig educatief project. De eerste kennismaking met New York vond al plaats in 2018, dankzij verkennende gesprekken met het Performing Arts Center. In oktober 2019 nam de BIM deel aan nieuwe workshops met studenten van het Purchase College Conservatory of Dance and Music, en met jongeren uit de Bronx.

In diezelfde geest van uitbreiding ontwikkelt ook de Bim Club zich in Cotonou, waar binnenkort een studio komt voor trainingen in geluid, video en fotografie. Ook staan een web-tv (BIM TV) en webradio (Radio BIM) op de planning – allemaal met het doel om het rijke muzikale erfgoed en de levendige Beninse muziekscène breed onder de aandacht te brengen.