Informiert bleiben!
Immer auf dem Laufenden über die neuesten Ereignisse
Melden Sie sich an, um unseren Newsletter mit den neuesten Informationen in Ihrer Mailbox zu erhalten!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Herman Schabbink: sinds jaar en dag bij de Passiespelen betrokken

Herman Schabbink (68 jaar) is geboren en getogen in Hertme, tegenover het Openluchttheater. Als kleine jongen speelde Herman al een rol in de Passiespelen, persoonlijk aangewezen door zijn overbuurman Pastoor Veeger, de grondlegger van het Openluchttheater en bedenker van de Passiespelen.

“Ik ben geboren in de boerderij tegenover het Openluchttheater, waar pastoor Veeger met zijn dienstmeiden Maria en Mien onze overburen waren. Als kind noemden we pastoor Veeger ‘Heeroom’. Toen was er nog niet overal televisie, maar bij Heeroom stond er wel één in de mooie kamer. De kamer waar hij in een verwarmd kastje zijn sigaren bewaarde en waar in een wat grotere kast de rode wijnvoorraad stond. Als kind mochten we daar, gewassen en omgekleed, ’s woensdagsmiddags en zaterdag tv kijken, waarbij ik me Pipo de Clown en Swiebertje nog goed herinner”, aldus Schabbink.

“Heeroom kwam in het voorjaar meestal even langs om onze pa aan te geven dat er voor de komende Passiespelen toch wel weer een kalf beleerd (tam) gemaakt moest worden”, vervolgt hij. “Een taak voor mijn broer en mij. Tijdens de Passiespelen mochten wij met dat kalf over de markt lopen, de levende have/koopwaar voor de kopers op de markt. Duiven werden er ook geregeld voor de markt, die kwamen in een korf uit Borne en werden losgelaten als Jezus kwam om de tempel schoon te vegen. Ik speelde tijdens die Passiespelen een van de twee zoons van Simon van Cyrene. Wij liepen tijdens de kruisweg van Jezus op het toneel en er werd dan door een farizeeër aangegeven dat Simon Jezus moest helpen het kruis te dragen. Waarop Simon ons als kinderen sommeerde naar huis te keren om aan moeder te vertellen wat er gaande was. Daarop verlieten wij het podium.”

In de jaren ‘50/’60 waren de Passiespelen in het Nederlands en Duits. “Alles stond op band en er werd alleen maar geplaybackt. Het was niet Henny Huisman die de playback heeft uitgevonden; wij in Hertme weten wel beter”, klinkt het lachend. “Toen de eerste moderne Passiespelen terugkeerden (2011) werd ik voor de werkgroep benaderd. Natuurlijk wilde ik ook graag weer meespelen, het liefste als soldaat, apostel of anders in de figuratie. Ik kreeg de rol van apostel Andreas. Het was geweldig en tijdens de uitvoeringen is er menig traantje weggepinkt door alle emoties die tijdens het spelen, de zang en dergelijke naar boven kwamen. In 2014 heb ik apostel Johannes gespeeld, en nu is mij de rol van Simon van Cyrene toebedeeld. Simon van Cyrene is een ezelboer die de ezel afstaat voor de intocht van Jezus. Nu maar hopen dat de ezel doet wat wij graag willen dat hij doet. We zullen zien wie het koppigst is.

Het repeteren met mijn dochters Rufa (Madelief van Oosterwijk) en Alexandra (Lune Mollink) gaat goed. Hoewel apostel mijn favoriete rol blijft, is dit ook een bijzondere rol gezien mijn verleden met de Passiespelen. Wat is het fijn om weer te kunnen meedoen aan dit spektakel!”