Informiert bleiben?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Een beestenboel in Hertme

Naast vele spelers, figuranten en koorleden zijn er ook verschillende dieren ‘gecast’. Wim Schabbink regelt sinds jaar en dag de levende have voor de Passiespelen. Hij heeft verschillende dieren vast kunnen leggen.

Voor de hoogste officier van het Romeinse leger, de Centurion (gespeeld door Henk Jan Kremer) is een Fries paard geregeld. Het is een erg mak paard, maar in verband met de veiligheid zal het paard met drukke scenes niet op het toneel verschijnen.

Herman Schabbink heeft de rol van Simon van Cyrene, een ezelboer. De ezel die voor De Strijd is geregeld komt van vakantieboerderij K&K Pleats uit Ambt Delden. Op deze boerderij kunnen o.a. wandelingen met ezels worden gemaakt. Om de ezel voor te bereiden op de voorstellingen, gaat de eigenaar met de ezel oefenen. Vervolgens doet de ezel mee met een paar repetities om aan Herman te wennen. De ezel wordt voor elke repetitie en voorstelling op en neer gereden van en naar Ambt Delden. In 2011 en 2014 heeft K&K Pleats ook al een ezel beschikbaar gesteld.

Een heel aantal dieren is afkomstig van Bennie Broekhuis uit Hertme. Hij levert onder andere:

• Schapen; deze worden aangelijnd. Ze hoeven pas op te draven vanaf de generale repetitie. Vooraf gaat de schapenhandelaar (gespeeld door Jos Boomkamp) met de schapen oefenen zodat ze aan hem wennen en goed aan de lijn lopen.

• Duiven; de duiven hoeven er alleen te zijn met de uitvoeringen (vanaf de generale repetitie). Ze worden losgelaten op de markt als Jezus de kooplui uit de tempel drijft.

• Ganzen; deze worden meegenomen in een korf of kooi.

• Een alpaca; deze is gewend aan het meelopen aan een touw.

Verder levert familie Jannink-Schabbink van ’t Hedevelds Bio Ei de kippen. Monique Zanderink heeft een rol in de voorstellingen en brengt aangelijnde geiten mee. Kortom, De Strijd zal een beestenboel worden!