Op de hoogte blijven?

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou (Marokko)

Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou

Op amper 20-jarige leeftijd werd Asmaa Hamzaoui de leider van Bnat Timbouktou (dochters van Timboektoe) en een van de jongste en weinige vrouwelijke uitdraagsters van de Gnawa cultuur. Gnawa is een uit Marokko afkomstige Soefi-orde van de afstammelingen van West-Afrikaanse slaven. Zij spraken geen Berbers en werden daarom door hen Ignawen genoemd, dat ‘doofstom’ betekent.

Al op jonge leeftijd leerde zij van haar vader Maalem Rachid Hamzaoui de Guembri bespelen, waarmee ze hem begeleidde op ceremoniële aangelegenheden.

Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou spelen traditonele muziek, maar hun teksten persoonlijker; verlies, leiden en de herinnering aan Afrika zijn dominante themas

Asmâa Hamzaoui, nu 27 jaar oud en hoofd van de groep Bnat Timbouktou, is er een van de zeldzame – en jongste – ambassadrices van. Haar passie erft ze van haar vader, de befaamde mâalem Rachid Hamzaoui. Al op heel jonge leeftijd leert ze de guembri te bespelen (een traditionele bas-luit met drie snaren) en begeleidt ze haar vader tijdens de vieringen. Traditioneel spelen de vrouwen niet tijdens de ceremonies en raken ze het instrument enkel in besloten kring aan (dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij de vrouwen van mâalem): in het openbaar optreden is nog grotendeels taboe

Sinds 2012 treedt ze op aan het hoofd van haar eigen groep, Bnat Timbouktou. Ze blijft grotendeels trouw aan de tradities wat de stijl betreft. Onderwerpen als afstanden, heimwee, het lijden, de herinnering aan het verleden van Afrika zijn alomtegenwoordig.

Asmâa Hamzaoui, guembri en zang

Aicha Hamzaoui, qraqab en zang

Soukaina Elmeliji, qraqab en zang

Lamgammah Hind, qraqab en zang